Holiday in Cambodia
Door: Rosalie
Blijf op de hoogte en volg Rosalie
26 November 2005 | Cambodja, Phnom-Penh
Maandag lopen we wat markten af en kijken we rond in Phnom Penh, inclusief bezoek aan het koninklijk paleis, de Silver Pagoda en Wat Phnom. Franks telefoon is vrijdagavond gejat (terwijl hij druk foto’s stond te maken van de koning) maar gelukkig krijgt hij zonder al te veel problemen zijn nummer weer terug. ’s Avonds even naar de kermis, altijd leuk maar zo te zien niet altijd even betrouwbare attracties… Op dinsdag begint het Waterfestival, wat betekent dat het zwart ziet van de mensen, die allemaal iets willen kopen, verkopen, eten, drinken of doen. Een soort koninginnedag in Amsterdam maar dan zonder dat het verkeer ervoor wordt afgesloten: Landcruisers en brommers willen dus gewoon door de mensenmassa heen! We “darlenen” met z’n allen langs de rivier tussen 2 miljoen Cambodjanen. De dames hebben ons telefoonnummer op de arm met watervaste stift voor het geval we elkaar kwijt raken. Gelukkig worden we niet losgelaten en is mijn pink al aardig beurs.
De hele dag door zijn er bootraces en elke avond is er een botenparade en vuurwerk. Onder het genot van een drankje op de eerste verdieping van de FCC is dat heel goed uit te houden! Vooral het vuurwerk wordt elke dag bij het ontbijt weer besproken: “boem, stju, oooo” met grote armgebaren. Ook Frank in het reuzenrad wordt regelmatig nagedaan: “Frank aahh” en dan met de armen rondjes draaien. Kortom: we er hier wel uit! Het is echt super gezellig met “the girls”. Zij genieten, wij genieten en het grote feest moet nog beginnen: de mooie jurken hangen al klaar en worden niet aangetrokken, want die zijn voor Angkor Wat!
Verder staan ze vooral veel onder de douche, zitten op de wc en staan voor de koelkast. Al het fruit dat ze lekker vinden gaat de vriezer in, ook na een uitleg van mij dat het in de koelkast moet, toch weer verbaasde blikken als het fruit hard geworden is. Ze slapen als roosjes en hebben nog niet echt ruzie gemaakt, ze eten de hele dag mie-soep uit een pakje en knutselen wat af. Kleurplaten worden dan met Pritt-stift ingesmeerd en op de muur geplakt want ja, de kunstwerken van Floris en Martijn hangen daar ook!
Op vrijdagochtend is het zover, om 6 uur je bed uit om de taxi in te gaan is toch wel een beetje vroeg. Maar het woord “Angkor” helpt direct en de meiden staan klaar met hun tasjes in de hand. Ook Bopha is keurig op tijd en na 5 uur zijn we in Siem Reap. Frank gaat aan het werk en ik moet maar zien... Dus: op naar de krokodillenfarm en dat is me een feest; een zooi krokodillen bij elkaar in een stinkende betonnen bak. Maar ook een loopbrug waarbij je over de monsters heen kan kijken. En dan begint het feest: “Ro picture for my mam”! Zo gaat het ook de volgende dag bij Angkor.
Na een nachtje niet slapen (ze slapen om 1 uur en zijn om 4 uur weer wakker van de zenuwen) eindelijk de mooie jurken aan en in de tuk tuk naar Angkor. Eerst natuurlijk Angkor Wat bekijken en helemaal tot bovenop beklimmen! Bij elke Buddha wierook branden, op de knieën en Bopha een praatje met de monnik om vervolgens de naam van de Buddha op te schrijven. Erg leuk om op deze manier Angkor Wat eens mee te maken.
Inmiddels is het goed heet geworden en moeten er hoedjes gekocht worden, dat maakt het plaatje voor de foto helemaal af. Thaip wil in eerste instantie niet op de foto, volgens mij omdat ze haar jurk niet heeft aangetrokken. Na de aanschaf van de jurken had Thaip er al meteen in gelopen en vond dat erg heet, maar ik mocht de binnenjurk er niet uitknippen!
Na Angkor Wat bekijken we Bayon en Ta Prohm en vooral die laatste, vol met bomen, vinden ze erg gaaf. Op weg naar Bantey Srey even een dutje, Bantey Srey bekijken, waar vooral de visjes in de gracht erg interessant zijn. En dan weer op weg naar een lekkere douche, een lekker maaltje (mie-soep) en een hele lange nacht in dromenland!
Zondag halen we Frank binnen na zijn enorme prestatie: snappen die meiden en vooral Bopha niet veel van.
Na een heel leuke week met deze schatten is te gek dat we ze dit allemaal kunnen laten zien. Ze lijken nergens een probleem mee te hebben, nemen alles zoals het is en hebben continu een glimlach op hun gezicht. Dus papa “Frang” en mama “Ro” ook blij, zo werkt dat toch altijd bij vaders en moeders?! Help, het is nog echt zo ook!
Voor allemaal de groeten, maar een speciale glimlach voor "Marlikke" van Vane.
Kus Rosalie, Frank, Thaip, Buntheak en Vane