Nothing ever happens
Door: Frank
Blijf op de hoogte en volg Rosalie
27 September 2007 | Cambodja, Phnom-Penh
Nothing ever happens, nothing happens at all
The needle returns to the start of the song
And we all sing along like before
(“Nothing Ever Happens” – Del Amitri)
Dus… na een heerlijke vakantie in Nederland zijn we weer veilig aangekomen in Phnom Penh. De reis verliep voor Roos en mij beiden eigenlijk heel voorspoedig. Phalla heeft bij mij redelijk geslapen en liet zich verder wel een beetje entertainen. Gelukkig niet te veel overlast aan de andere passagiers bezorgd, hoewel mijn buren ’t niet zo’n geweldig idee vonden toen het hangmandje tegen hun knieën werd geplaatst!
Na vier weken konden Rosalie en Dunya ook eindelijk een vlucht krijgen waarna we weer met frisse moed aan een nieuw schooljaar konden beginnen. Helaas was ze net te vroeg weg om de geboortetsunami mee te maken! Welkom op de wereld Kiki Heemskerk, Aafke Vink en Mart Vink! Voor Rosalie is ’t hier, nu ze de Nederlandse school niet meer doet, een stuk beter te doen. Gewoon (bijna) full time op de ISPP, met dinsdag- en donderdagmiddag vrij om leuke dingen te doen. Of vervelende dingen die ook moeten gebeuren.
We zijn zowaar ook weer eens een weekendje naar de kust geweest. De familie Peng gaat nog steeds vlijtig naar school en ze spreken dus ook al een lekker mondje Engels. Toen wij er waren was oma Peng op bezoek vanuit Vietnam. De Pengetjes zijn Khmer Krom (uit het gebied rond de Mekong delta) en hebben daar nog familie wonen. Kampuchea Krom behoorde voor de Franse kolonialisatie tot het Khmer koninkrijk en is in de onafhankelijkheidsonderhandlingen aan Vietnam gegeven. We zijn nu ook eindelijk definitief uit de familieband tussen Buntheak en Vane: het zijn nichtjes. Vader Peng en moeder Vane zijn broer en zus. Oma is vrijwel blind en moest dus bijna in Dunya en Phalla kruipen om ze te kunnen waarnemen. Die daar overigens niet van gediend waren!
De school is weer lekker op gang gekomen, sterker nog, de eerste term is alweer bijna voorbij. Phalla en Dunya hebben op zaterdagochtend zwemles in het After School Programma. De eerste keer weigerde Phalla botweg het water in te gaan. Dunya vond het prima. Inmiddels gaat ’t beter en beginnen ze er meer plezier in te krijgen. Het gaat denk ik nog wel heel even duren voordat ze zonder hulpmiddelen kunnen blijven drijven... Ze zijn ook allebei ingeschreven voor Garden & Gecko Pre-School! Helaas is er een wachtlijst, hopelijk kunnen ze (of alleen Phalla) in januari beginnen.
De afgelopen tijd zijn we daarnaast erg druk geweest met de Mr. Tee, de man die ons en de meiden rondrijdt wanneer dat nodig is. Hij is twee weken geleden ’s nachts van z’n brommertje afgereden en ligt sindsdien in coma. Aangezien Mark en Debbie (voor wie hij werkt) in Laos waren, was aan ons de schone taak om in overleg met z’n familie de eerste dingen te regelen. Vervoer naar een beter ziekenhuis, zorgen dat hij verzorgd en onderzocht wordt, gang van zaken met artsen bespreken, proberen andere/betere artsen te betrekken, zorgen dat de artsen en het ziekenhuis betaald worden (alles boter bij de vis) en zorgen dat de familie te eten heeft. Gelukkig gaat het inmiddels wat beter met hem. Hij is nog altijd in coma, maar ligt in een VIP kamer en maakt elke dag vorderingen. Hij kan alle ledematen bewegen, eten en slikken, opent z’n ogen en kijkt je aan maar herkent nog niet echt mensen. We hopen natuurlijk allemaal dat hij weer zal herstellen maar ’t zal hoe dan ook nog een hele tijd duren.
Hopelijk is nu iedereen weer een beetje op de hoogte van waar we mee bezig zijn. Rest mij nog iedereen heel hartelijk te bedanken voor de (bijzonder) gulle giften tijdens ons feestje! Mijn nederige excuses dat ik dat nog niet eerder heb gedaan! We zullen binnenkort met een vrachtwagentje kado’s bij het weeshuis langsgaan en de foto’s daarvan plaatsen. Misschien rond Sinterklaas of zo...!
Liefs, Phalla, Dunya, Rosalie en Frank
Een paar korte filmpjes voor wie toch niets beters te doen heeft:
’s Morgens op ’t strand – http://www.youtube.com/watch?v=MgJyomWovmI
Lekker met water spelen – http://www.youtube.com/watch?v=drT3-upz310
Eten, of iets wat daar op lijkt – http://www.youtube.com/watch?v=WYYjqXuhLwU
Dansen, of iets wat daar op lijkt – http://www.youtube.com/watch?v=NVJ73mC6-hQ
Spelen met poppen – http://www.youtube.com/watch?v=TtkDURx2wHg
Roos’ haar wordt geverfd – http://www.youtube.com/watch?v=KlGJcQUV088
Phalla en Dunya spelen kapsalon met de Playdoh – http://www.youtube.com/watch?v=5Iep3t60z10
27 September 2007 - 06:59
Netty En Vangelis:
Zeg maar dat jullie niets beleven. Het is nog altijd meer dan hier in het Kikkerlandje! Filmpjes zijn erg leuk. Heb weer even genoten, op de vroege morgen op kantoor. Is een leuk cadeau voor moeder/oma Cor. Gefeliciteerd met haar verjaardag, trouwens. Neem maar een borrel op haar rekening!:-)Kijk uit naar jullie volgende bericht.
Liefs Netty en Vangelis
27 September 2007 - 07:46
Hermien:
Fantastisch en veel dank. Wat n handige man met een fototoestel toch al niet kan !!!!! -
27 September 2007 - 09:58
Tante Annie,oom Wim:
Wij hebben genoten van jullie verhaal en de leuke foto's en filmpjes.
Hartelijk gefeliciteerd met de verjaardag van jullie moeder en oma. Wij gaan over ongeveer een uur naar Naaldwijk. Het is hier vandaag mooi weer, maar wel al een beetje herfst.
Hartelijke groeten en veel liefs uit Utrecht. -
27 September 2007 - 11:25
Carla:
Oh wat leuk om ze weer te zien op de filmpjes. MMM heerlijk warm weer. Het is hier maar behelpen, je krijgt er wel heimwee van. Floris wil de volgende vakantie ook weer het liefst naar Cambodja. Goed te horen dat het met Mr Tee ietsje beter gaat.
Veel liefs -
27 September 2007 - 11:42
Henk En Marian Brok:
Op de eerste plaats jullie gefeliciteerd met de verjaardag van jullie moeder en schoonmoeder vandaag. Leuk deze berichten over jullie gezinnetje nu inmiddels. Natuurlijk met de foto's en de filmpjes samen is de afstand niet veel meer, wel het weer natuurlijk. Groetjes van ons Henk en Marian -
27 September 2007 - 15:37
Monique:
Cute! -
27 September 2007 - 16:51
Oma Corrie, Opa Rien:
Tussen de visites door even naar de site gekeken. Leuke plaatjes en de meisjes groeien lekker volgens ons. We komen al weer een beetje in de sfeer van ons volgende bezoekje. Vandaag tot nu toe een gezellige dag met "gespreid" bezoek.
Kusjes voor allemaal en tot gauw. -
27 September 2007 - 19:07
`Henk EnMarijke:
Met bewondering jullie bericht gelezen.
Bravo voor jullie moed en inzet!!!
Probeer zelf ook een beetje te genieten.
Groetjes; ook van Hein.
Henk en Marijke -
27 September 2007 - 21:15
Tineke En Herman:
Leuk weer wat van jullie te lezen en te zien. De meiden staan er hartstikke leuk op. Wat hebben ze het gaaf bij jullie! We vonden het fantastisch hen in levende lijve te hebben gezien. Rosalie, succes op de ISPP.
Groetjes van ons.