Mannen in rokken, vrouwen met poeder - Reisverslag uit Rangoon, Myanmar van Rosalie Frank - WaarBenJij.nu Mannen in rokken, vrouwen met poeder - Reisverslag uit Rangoon, Myanmar van Rosalie Frank - WaarBenJij.nu

Mannen in rokken, vrouwen met poeder

Door: Frank

Blijf op de hoogte en volg Rosalie

27 December 2006 | Myanmar, Rangoon

Nadat we zonder problemen in Yangon zijn aangekomen moet direct de hele uitgekiende planning om, omdat we voor Phalla een nieuw Thais visum nodig hebben. We zijn een dag in Bangkok gebleven omdat de vluchten niet goed op elkaar aansloten en hebben dus haar visum al gebruikt. En een "visa on arrival" is voor Cambodjanen niet mogelijk...

Anyhow, op naar een reisbureautje om een paar zaken te regelen. We zitten met allerlei weekends en feestdagen en dus kunnen we het visum niet meer regelen voordat we het land in gaan. We besluiten direct op weg te gaan en dan bij terugkomst Yangon pas te bekijken en een visum te regelen. We willen graag met de nachttrein naar Mandalay maar de nachttreinen rijden sinds september niet meer. Uiteindelijk boeken we drie vluchten (Yangon -> Mandalay -> Bagan -> Yangon) om op tijd terug te zijn.

Mandalay is veel dorpser dan het grote Yangon maar we hebben in beide steden een sterk "Oost Europa" gevoel: veel van de gebouwen zijn grauw en verwaarloosd. Gelukkig is er tussendoor heel veel moois te zien. We beginnen met een miniscuul blauw taxitje dat ons tot halverwege Mandalay Hill brengt en daarna lopen we verder. Onderweg naar boven allerlei tempels, marktkramen en restaurantjes en bovenop een prachtig uitzicht over de hele omgeving. En dan 1729 treden naar beneden!

Birmezen zijn dol op kinderen en waar we ook komen: iedereen (en dan bedoel ik ie-der-een, van monnik tot verkeersagent) stopt waar-ie mee bezig is en begint "baby" te roepen! Vandaar dat het enige woord Birmees dat we tot nu toe kennen "kilele" is: baby. Oh ja, en "tzetzubee" (dankjewel).

Myanmar is het laatste land in Zuidoost-Azië waar de bevolking nog overwegend in traditionele kleding loopt: mannen in rokken (longyi) en vrouwen met poeder op het gezicht (thanakha). Ook Phalla moet er direct aan geloven (is dat kindermishandeling?) en wordt door de eerste de beste kruidenheks ingesmeerd met een papje van hout. Zij vindt 't niks maar 't ziet er schattig uit! De rest van de dag worden we in een trishaw (een fiets met zijspan) van paleis naar tempel gereden. Hoogtepunt is Shwenandaw Kyaung, een prachtig bewerkt houten klooster dat vroeger deel uitmaakte van Mandalay Palace, maar net voor de brand die dat hele complex verwoest heeft is verplaatst.

's Avonds ga ik (Frank) naar de Moustache Brothers, drie komieken die vanwege hun controversiële uitspraken al 10 jaar op de zwarte lijst van de regering staan en dus alleen in hun eigen huiskamer optredens kunnen geven. Ik wordt persoonlijk begroet door Lu Zaw (de enige die Engels spreekt) en meegetroont naar een van de 20 stoeltjes, krijg een "cheroob" (Birmese sigaar) en vermaak me kostelijk. Het optreden wordt besloten met een fotosessie met alle individuele leden van het publiek: "We need the publicity, it's the only reason we're not in prison now". En dat is geen geintje: tussen 1998 en 2003 zaten twee van de drie vast.

De volgende ochtend rijden we via Amarapura en Sagaing (twee oude koningssteden) naar het vliegveld om naar Bagan te gaan.

Bagan is erg indrukwekkend. We rijden met een paardenkarretje over uitgestrekte velden met honderden tempels, allemaal gebouwd tussen 1000 en 1200. Sommige klein, andere enorm. Sommige versierd met prachtige fresco's, andere verguld. En vele zwaar beschadigd door een aardeving in 1975. 't Is heel surrealistisch om zo rustig rond te sjokken door het landschap terwijl al die eeuwenoude tempels aan je voorbij trekken. Phalla vermaakt zich ook prima, ze geniet van alle aandacht die ze krijgt en stapt trots rond. Ze heeft ook veel succes met het zwaaien zodra er iemand "bye bye" zegt! De zonsondergang is schitterend; we zijn door de koetsier afgezet bij een klein tempeltje waar je naar het dak kunt en van daaraf heb je een prachtig uitzicht over de vlakte terwijl de zon in de verte naast twee van de grootste tempels achter de bergen verdwijnt.

Nu dus weer terug in Yangon, morgen visa regelen en dan besluiten we hoe we de rest van de vakantie doorbrengen. Mogelijkheid 1: strand in Myanmar, mogelijkheid 2: strand in Thailand. We zullen zien. Internet werkt hier dus wel (zelfs Hotmail, Gmail niet) maar te langzaam om foto's te plaatsen dus die komen later.